sobota, 13 grudnia 2014

#18 Przepis na świąteczne pierniczki ♥

Cześć!
Święta już za kilka dni, więc razem z mamą piekłyśmy dzisiaj świąteczne pierniczki. Nasunęło mi to pomysł na nowy post: napiszę Wam przepis, z którego korzystałam robiąc pierniczki. Ciastka muszą stać kilka dni w chłodnym miejscu, dlatego jeśli chcecie, to zabierzcie się za to od razu! :)


Do wykonania pierniczków potrzebne będzie:

  • 5 jaj
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 kg mąki
  • 0,5 kg miodu
  • 0,5 kg tłuszczu
  • 0,5 łyżki sody
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 dag przyprawy do piernika
  • 5 dag kakao
  • zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
Jak zrobić pierniki?

Połowę cukru należy rozpuścić na złoty kolor, a drugą połową ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści dodać tłuszcz i miód, a potem chwilę gotować.
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę i proszek oraz wlać masę (rozpuszczony cukier tłuszcz, miód) i ubite jajka.
Wszystko dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni (ok. tygodnia) w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.

Po kilku dniach, kiedy ciasta już swoje odstoi należy je rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć foremką pierniczki. Piec w temperaturze 170 stopni.

Źródło przepisu: moja mama i internet :)



Kiedy ciastka będą już gotowe możecie zabrać się za moją ulubioną część, czyli dekorowanie. Możecie je polukrować, posypać posypką, lub zostawić je bez ozdób.

Gotowe pierniczki zjeść. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz